ESTETİK BURUN AMELİYATI

Estetik Burun Ameliyatı

Estetik burun ameliyatlarına kimler adaydır ?

İki grup hasta estetik burun ameliyatlarına aday olarak kabul edilebilir: Birici grupta burun tıkanıklığı olup muayenesinde deviasyon (kıkırdak-kemik eğriliği) ve burun eti şişliği tespit edilen ve nefes açıcı bir ameliyat planlanırken burnunda estetik bir iyileştirme de talep eden hastalar vardır. İkinci grupta ise burun tıkanıklığı sorunu olmaksızın sadece estetik bir iyileştirme talep eden hastalar yer alırlar.

Ameliyat için alt yaş sınırı var mıdır ?

Kıkırdak-kemik gelişimi açısından, çok özel durumlar hariç, 18 yaşından gün alan ve yaşı daha büyük hastalara estetik burun ameliyatları uygulanmaktadır.

Ameliyat her mevsimde yapılabilir mi ?

Ameliyat sonrası sürece ilişkin aşağıda sözü geçecek kurallara uyulduğu takdirde estetik burun ameliyatları her mevsimde yapılabilir. Ancak bu kurallar dikkate alındığında pratik olarak hastaların büyük çoğunluğu yazın ameliyat olmayı tercih etmemektedirler.

Estetik burun ameliyatlarında hangi teknikler kullanılmaktadır ?

Açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere iki temel estetik burun ameliyatı tekniği vardır.

Kapalı teknik estetik burun ameliyatı nasıl yapılır ?

Bu teknikte sadece burun içinden kesiler yapılarak törpü ve keskiler yardımıyla burun sırtı ve burun ucu şekillendirilir, eğer varsa burnun içindeki kıkırdak-kemik eğikliği de aynı seansta düzeltilir.

Kapalı tekniğin avantaj ve dezavantajları nelerdir ?

Kapalı teknikte açık teknikte yapıldığı gibi her iki burun deliğinin ortasındaki kolumella adı verilen duvarda bir kesi yapılmadığı ve ameliyat sonunda bu kesi dikilmediği için ameliyat açık tekniğe göre daha kısa sürmektedir. Ancak burun ucu şekillendirmeleri ve güçlendirmelerinin ve dışarıdan da eğri olan burnun orta hatta alınması gibi kapsamlı işlemlerin açık teknikte olduğu kadar iyi ve sağlam yapılması oldukça zordur.

Açık teknik estetik burun ameliyatı nasıl yapılır ?

Açık teknikte kapalı teknikten farklı olarak her iki burun deliği arasındaki kolumella adı verilen duvardan bir kesi yapılarak hem burnun içine hem de burun sırtına hakim olunur.

Estetik Burun Ameliyatı

Açık tekniğin avantaj ve dezavantajları nelerdir ?

Açık teknikte burnun bütününe ve özellikle burun ucuna anatomik olarak daha hakim olma imkanı vardır. Burun ucu daha kolay ve en önemlisi daha sağlam bir şekilde şekillendirilebilir. Yine orta çatı adı verilen burun sırtının kıkırdak çatısı daha iyi bir şekilde güçlendirilebilmekte, dışarıdan da eğriliği belirgin burunlar daha iyi düzeltilebilmektedir. Greft adı verilen kıkırdak parçalar burnun istenilen yerlerine daha güzel yerleştirilebilmektedir. Özetle açık teknik daha titiz ve daha sağlam bir çalışma olanağı sağlamaktadır. Buna karşın ameliyat süresi kapalı tekniğe oranla daha uzundur.

Siz hangi tekniği daha çok kullanıyorsunuz ?

Ben burun estetiğini %80-90 oranda açık teknikle gerçekleştiriyorum.

Ameliyatlarınızı hangi tip anestezi ile yapmaktasınız ?

Burun estetiği genel anestezi ile ya da sedasyon ve lokal anestezi altında yapılabilir. Ben hem hasta konforu, hem de cerrahın daha rahat çalışması açısından tüm ameliyatlarımı genel anestezi altında yapmayı tercih etmekteyim.

Açık teknik rinoplasti ameliyatı kaç saat sürmekte ?

Ben açık teknik burun estetiği ameliyatını ortalama 3 saat civarında yapmaktayım. Burnun özelliğine göre bu süre daha da uzun olabilir. Özellikle daha önce ameliyat olan olgularda kapsamlı bir revizyon gerekirse, bu süre artabilmektedir. Aslında bu sorunun benim açımdan cevabı 'ameliyat burun ne zaman içime sinerse o zaman biter' olacaktır. Önemli olan süreden ziyade daha iyi ve çekici görünen, aynı zamanda iyi nefes alan bir burun amacına ulaşabilmektir.

Ameliyat öncesi fotoğraf çekiyor musunuz ?

Her burun estetiği ameliyat öncesi mutlaka burnun 6 standart pozda fotoğraflarını alıyorum. Bu fotoğraflar üzerinden burnu ve yüzü analiz edip ameliyat planını hastayla konuşuyorum. Aynı zamanda dokümantasyon ve ameliyat sonrası fotoğraflarla kıyaslayabilmek için de bu fotoğraflar çok önemli.

Ameliyat öncesi bilgisayarda simülasyon yapıyor musunuz ?

Son yıllarda ameliyat öncesi hastanın fotoğrafları üzerinde bilgisayarla bazı programlar kullanarak oynamalar yapıp ameliyat sonrası elde edilecek burun hakkında fikir sahibi olmak giderek yaygınlaşan bir uygulama. Burada en çok fikir veren profilden çekilen fotoğraf olmaktadır. Ancak ne olursa olsun, burun üç boyutlu bir organdır ve cerrahlar canlı doku üzerinde çalışmaktadır. Diğer bir deyişle hastalar heykel, cerrahlar da heykeltıraş değildir!. Dolayısı ile bu simülasyonun bire bir aynısını beklemek doğru olmayacaktır. Kişisel pratiğimde hasta talep ederse yukarıdaki hususları vurgulayarak profil resmi üzerinde simülasyon yapıyorum. Burada amacım daha çok benim hastanın beklentilerini, hastanınsa benim burun felsefemi anlamasına bir nebze daha katkıda bulunmak. Rutindeki uygulamam ise bir slayt sunusu ile hastaya daha önce yaptığım burunlardan örnekler göstermek. Farklı burun çeşitlerini içeren bu sunu hastayla birbirimizi anlamamızda çok yararlı oluyor. Hastaların önemli bir kısmı zaten tavsiye üzerine bana başvurdukları için daha önce arkadaş veya akrabalarındaki değişime tanıklık etmiş oluyorlar.

Estetik Burun Ameliyatı

Ameliyat öncesi nelere dikkat edilmeli ?

Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı 1 hafta önceden kesilmelidir. Ameliyat anında üst solunum yolları enfeksiyonu başta olmak üzere hastanın enfeksiyonunun olmaması gerekmektedir.

Ameliyat sonrası morluk-şişlik olur mu ?

Eski yıllara kıyasla kullanılan teknikler ve aletlerin gelişmesi, hipotansif anestezi adı verilen ve hastanın ameliyat süresince tansiyonunun düşük tutulmasını sağlayan anestezi tekniği ve ameliyatın hemen sonrasındaki buz uygulaması sayesinde artık ameliyat sonrası morluk ve şişlikler oldukça azaltılabilmektedir.

Burun estetiği ağrılı bir ameliyat mıdır ?

Sanılanın aksine burun estetiği ağrılı bir ameliyat değildir. Ameliyat sonrası parasetamol gibi basit bir ağrı kesici yeterli olmaktadır. Hastaların çoğu parasetamole bile fazla gereksinim duymamaktadır.

Ameliyatta tampon kullanılır mı ?

Deviasyon ameliyatlarında olduğu gibi yıllar boyunca tampon, estetik burun ameliyatlarının da en korkutucu yanı olmuştur. Eskiden kullanılan klasik tamponlar ameliyat sonrası burnu tamamen tıkamakta, bu sebeple burnundan hiç nefes alamayan hastanın boğazı uykuda iyice kurumakta, hem de tamponlar çıkarılırken ağrı, acı ve kanama meydana gelebilmekteydi. Bunların önüne geçebilmek için çeşitli ürünler kullanılmaya başlamıştır. Benim de tercihim olan silikon Doyle Splint'ler hem ameliyatın hemen sonrasında hastanın hava kanallarından nefes almasına olanak vermekte, hem de çıkarılırken burna yapışmadıkları için ağrı, acı ve kanamaya yol açmamaktadırlar.

Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekir mi ?

Ben buz uygulamasının daha rahat ve doğru yapılabilmesi için hastamın bir gece hastanede kalmasını önermekteyim.

Ameliyat sonrası doğal süreç nedir ?

Ameliyat sonrası burnun içindeki silikon splintlerdeki hava kanalları özel serum ya da spreylerle yıkanarak açık tutulmaya çalışılır. İlk 24 saat gözlerin etrafına buz uygulanır. Morluk ve şişlik meydana geldiyse bunun %80-90'ı ilk bir hafta-10 gün içinde ortadan kalkar. Gerekirse morluk ve şişliğin daha çabuk ortadan kalkmasına yardım eden kremler göz etrafına uygulanabilir. Burnun içindeki silikon splintler ise rutinde 2-3 gün sonra alınır. Yedinci günde burun deliklerinin ortasındaki duvar üzerinde yer alan dikişler ve alçı alınır. Ameliyat kapalı teknikle yapıldıysa bu dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Burun tekrar bantlanır. Bu bantlar beş gün kadar yerinde kalır ve alınır. Yani 12. günde burnun üzerinde bir şey kalmaz. Hasta toplam 3-4 hafta boyunca haftada bir kez görülerek burun içi temizliği yapılır. Bu süreçte burun yıkamaları ve bazı nemlendirici damlalar burun içi kabuklanmalarını azaltmaktadır. Burnun ameliyat sonrası 6. ayın bitiminde oturduğu kabul edilir. Ameliyat sonrası fotoğrafları ise 3. aydan itibaren çekilebilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmeli ?

Ameliyat sonrası ilk hafta hastanın çalışmaması, istirahat etmesi gereklidir. Bu süreçte alçıya özellikle dikkat edilmeli, darbelerden korunmalı, yüz üstü yatılmamalıdır. Yıkanırken vücut ayrı yıkanmalı, saçlar kadın kuaförlerinde olduğu gibi bir pozisyonda baş geriye yatırılarak ayrıca yıkanıp alçı sudan korunmalıdır. Yine ilk hafta dişler yumuşak bir diş fırçasıyla (bebek diş fırçası gibi) fırçalanmalı ve mümkün olduğunca kahkahalarla gülmek gibi hareketlerden kaçınılmalıdır. Birinci haftanın sonunda hasta burnunda bantlar varken isterse işe gidebilir. Yıkanırken yine bantların ıslanmaması gerekir. Hastanın ameliyat öncesi ve sonrasında, özellikle de ameliyattan sonraki ilk bir haftada sigaradan uzak durması tavsiye edilir. Çünkü sigara, burnun iyileşmesi üzerine olumsuz etki yapmaktadır. Bunun yanı sıra hastanın ameliyat sonrası 6 hafta güneşlenmemesi ve 4 ay güneş gözlüğü dahil gözlük kullanmaması gerekir.

Ameliyat sonrası ne gibi komplikasyonlar meydana gelebilir ?

Estetik burun ameliyatları sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlar arasında kanama, burun ortasındaki duvarda (septum) kan birikimi (hematom), enfeksiyon, burun içinde yapışıklık (sineşi) ve burnun ortasındaki duvarda delik oluşumu (septal perforasyon), valf bölgesi denilen ve burnun aerodinamisinde önemli rol oynayan yapılarda daralma ve yetersizlik, burnun estetik iyileştirilmesinde yetersizlik sayılabilir. Septal perforasyon modern teknikle uygulanan bir ameliyatta %1-2 civarında görülür. Genellikle herhangi bir şikayete yol açmaz. Bazı hastalarda ise burunda kabuklanma, kanama, burun tıkanıklığı ve uyurken ıslık sesine yol açabilir. Gerekirse ikinci bir ameliyatla düzeltilebilse de buna gereksinim duyacak hasta oranı oldukça düşüktür. Sonuçta estetik ya da fonksiyonel olarak arzu edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarsa ortalama %10 olasılıkla ikinci bir düzeltme operasyonunun yapılması gerekebilir. Revizyon cerrahisi adı verilen bu ikinci operasyon, genellikle birinci operasyon kadar kapsamlı olmamaktadır. Titiz bir cerrahi ve ameliyat sonrası uygun bakımla komplikasyonlardan büyük ölçüde kaçınmak mümkün olmaktadır.