Östaki tüpü nedir? Ne işe yarar ?
Östaki tüpü geniz ile orta kulak boşluğu arasında yer alan, bir kısmı kıkırdak bir kısmı kemikten oluşan bir yapıdır. Başlıca işlevleri orta kulağın havalanmasını, drenajını ve basınç dengesini sağlamaktır. Östaki tüpünün ağzı normalde kapalıdır. Biz yutkununca ya da esneyince bazı kaslar sayesinde açılır ve orta kulak boşluğumuz havalanır.
Östaki işlev bozukluğu nelere yol açabilir ?
Östaki işlev bozukluğu, tekrar eden orta kulak iltihapları, kulak zarında çökme ya da delinme, basınca maruz kalındığında örneğin dalgıçlarda ya da uçağa binenlerde basınç artışını dengeleyememe sonucu kulakta ağrı, tıkanıklık hissi, kulakta kan ya da sıvı birikmesi gibi sorunlara yol açabilir.
Östaki işlev bozukluğunun tanısı nasıl koyulur ?
Tanıda en önemlisi hastanın hekime anlattığı öyküdür. Klasik olarak hasta basınç değişikliklerine maruz kaldığı durumlarda, örneğin yüksek irtifalı bir otoyoldan aşağı doğru indiğinde ya da uçak inişe geçerken veya denizde dalarken kulağında ağrı, tıkanıklık hissi olduğundan yakınır. Yakınmaları özellikle nezle iken bu tür basınç değişikliklerine maruz kaldığında daha da şiddetlenmektedir. İşitme testi, orta kulak basınç testi gibi bazı testler tanıyı desteklemektedir.
Balon Östaki Tüboplasti yöntemi nedir ?
Balon Östaki Tüboplasti, Östaki tıkanıklığına bağlı işlev bozukluğu tedavisinde kullanılan, genel anestezi altında, 10 bar basınçla 2 dakika süre ile özel bir balonun Östaki ağzında şişirilmesiyle gerçekleştirilen bir yöntemdir.
Bu yöntemin etkinliği nedir ?
Bu yöntem dünyada ve ülkemizde son yıllarda popülerleşmeye başlayan, görece yeni bir yöntemdir. Kısa dönem başarısı literatürde yüzde seksenlerin üzerinde verilmektedir. Şikayetlerin tekrar etmesi durumunda bu yöntem tekrarlanabilir veya alternatif olarak kulağa tüp takılması da söz konusu olabilir.